Trip Planner

Items Collected: 0

Plans Created: 0

Vreme
Vreme

Klimu na Tajlandu je pod uticajem tropskih monsuna i vreme je uglavnom toplo i vlažno u većem delu zemlje tokom većeg dela godine. Dok se kao godišnja doba navode sveža, vrela i kišna sezona, u stvarnosti je relativno toplo tokom većeg dela godine. U centralnom, severnom i severoistočnom Tajlandu (odnosno, u kontinentalnim pokrajinama) postoje tri godišnja doba, dok u južnim, priobalnim regionima Tajlanda postoje samo dva, tako da je prilično lako razumeti vreme na Tajlandu i planirati putovanje.

U kontinentalnim provincijama Tajlanda godišnja doba su jasno definisana: između novembra i maja vreme je uglavnom suvo; sveža sezona je od novembra do februara, a vrela sezona traje od marta do maja.

Kišna sezona u kontinentanom delu traje od maja do novembra, a dominiraju jugozapadni monsuni i tokom tog perioda ima najviše padavina u najvećem delu zemlje. Južna, primorska regija Tajlanda zapravo ima samo dva godišnja doba - kišnu i sušnu sezonu. Srećom po one koji planiraju odmor na plaži, dve tajlandske obale imaju nešto drugačiji raspored kišne sezone, što omogućava posetiocima da pronađu sunčane plaže gotovo tokom čitave godine. Na Andamanskoj ili zapadnoj obali, gde se nalaze Puket, Krabi i Pi Pi ostrva, jugozapadni monsun donosi obilne padavine od aprila do oktobra, dok u Tajlandskom zalivu, odnosno na istočnoj obali, gde su Ko Samui, Ko Pangan i Ko Tao, najviše kiše pada između septembra i decembra.

Pogledajte vremensku prognozu za Tajland za narednih 5 dana

Sveža sezona (novembar - februar)

Vreme u Tajlandu u centralnim, severnim i severoistočnih oblastima uglavnom je sveže i suvo između novembra i februara, a samim tim su to i najpopularniji meseci za posetu Tajlandu. Međutim, s obzirom na to da se Tajland nalazi u tropskom podneblju, vreme je prilično toplo tokom većeg dela godine i zaista “sveže” vreme javlja se samo u severnim planinama, dok oblasti kao što su Bangkok i Ajutaja imaju “sveže” vreme možda tek dve ili tri nedelje krajem decembra ili početkom januara.
Južni region Tajlanda zapravo ima samo dva godišnja doba – "kišno" i "suvo"; tehnički nema “sveže” vreme, već taj period karakteriše divno sunčano vreme bez nepodnošljive vrućine, počevši od kraja novembra do aprila ili maja.

Vrela sezona (mart - jun)

Vreme na Tajlandu koje se naziva vrelom sezonom traje od marta do juna i tada su više temperature i povremene kiše pravilo. U nekim oblastima u unutrašnjosti, uključujući Bangkok i Ajutaju, ovo često podrazumeva nepodnošljive vrućine i visoku vlažnost vazduha. Temperature u vrućoj sezoni počinju da rastu u februaru i do aprila će neumoljiva toplota učiniti da se mnogi stanovnici užele predstojećih kiša, koje počinju sporadično da padaju sredinom aprila. Ovo je tradicionalno najmanje popularna sezona za putovanja, iako je vreme na Tajlandu i dalje prilično lepo duž obale.

Kišna sezona (jul - oktobar)

Kišna sezona traje od jula do oktobra i pod uticajem je jugozapadnog monsuna, pa u ovom periodu ima najviše padavina u najvećem delu zemlje. Ali baš kao i "sveža" sezona, i ime “kišne” sezone donekle dovodi u zabludu. Iako svakako ima padavina tokom ovog godišnjeg doba, uglavnom je reč o pljuskovima u popodnevnim časovima, a ne o kiši koja rominja danima. Ako možete da podnesete toplotu i vlagu, vreme na Tajlandu je tipično sunčano tokom kišne sezone, ali kada kiša dođe, to je brzo i burno.
Srećom po ljubitelje plaže, dve tajlandske obale imaju nešto drugačiji raspored kišne sezone, što omogućava posetiocima da pronađu sunčane plaže gotovo tokom čitave godine. Na Andamanskoj ili zapadnoj obali, gde se nalaze Puket, Krabi i Pi Pi ostrva, jugozapadni monsun donosi obilne padavine od aprila do oktobra, dok u Tajlandskom zalivu, odnosno na istočnoj obali, gde su Ko Samui, Ko Pangan i Ko Tao, najviše kiše pada između septembra i decembra. Dok monsun na zapadnoj obali donosi prilično stabilnu sezonu sa neprestanom kišom koja tera firme izvan glavnih turističkih destinacija da zatvore svoja vrata tokom ove sezone, na istočnoj obali padavine su sličnije onim na severu, generalno su sunčani dana sa povremenim jakim pljuskovima.

Sve u svemu, u južnim delovima Tajlanda, posebno na Andamanskoj obali, ima najviše padavina: oko 2400 milimetara godišnje, u poređenju sa centralnim i severnim delovima Tajlanda, gde bude oko 1400 milimetara godišnje.

Climate ChartMean Daily Maximum/minimum temperatures in Celsius and Farenheit

Summer
March - June
Raining
July - October
Winter
November - Febuary
Central
Temp (C)
Temp (F)


30/20
86/68

32/28
89.6/82.4

30/20
86/68
North
Temp (C)
Temp (F)


44/46
111.2/114.8

28/20
82.4/68

28/24
82.4/75.2
South
Temp (C)
Temp (F)

32/28
89.6/82.4

30/20
86/68

44/46
111.2/114.8
East
Temp (C)
Temp (F)


28/20
82.4/68

44/46
111.2/114.8

32/28
89.6/82.4
West
Temp (C)
Temp (F)


28/24
82.4/75.2

30/20
86/68

28/20
82.4/68
Northeast
Temp (C)
Temp (F)


30/20
86/68

44/46
111.2/114.8

32/28
89.6/82.4
Preporučena odeća

Izbor odgovarajuće odeće za posetu Tajlandu zavisi od godišnjeg doba i vašeg itinerera, uključujući vaše planirane aktivnosti. Međutim, dok šorts, majice bez rukava i sandale izgledaju najpraktičnije, Tajland ima donekle konzervativne standarde oblačenja i Tajlanđani imaju tendenciju da sa neodobravanjem gledaju na one koji su isuviše ležerno obučeni, posebno na one koji nameravaju da posete hramove ili radnje i ugostiteljske objekte koji su namenjeni dobrostojećoj klijenteli, pa vam verovatno na ovim mestima neće biti dozvoljen ulaz ako ste obučeni na takav način.

S druge strane, ulice bivaju poplavljene tokom kišne sezone, a hramovi, pa čak i neke tajlandske firme i radnje očekuju da skinete cipele pre ulaska. Dakle, sandale su veoma praktične.

Široka, lagana odeća koja diše dobro i brzo se suši je vaš najbolji izbor za “kišnu sezonu”, a pončo i/ili kišobran se takođe preporučuju.

Šešir za zaštitu od sunca je dobar izbor tokom čitave godine, onaj koji štiti i od sunca i od kiše je još bolja ideja.

Tokom sveže sezone, ako planirate da posetite severne oblasti, možda Mei Hong Sin ili Čeng Rai, preporučuje se odeća sa dugim rukavima ili laka jakna. Ljudi su čak umirali od izloženosti hladnoći u severnom Tajlandu, a na vrhu Doi Inthanon na 2565 metara još može biti snega, kako tajlandska klima doživljava promene. Proverite vremenske uslove pre putovanja i nabavite neke toplije komade odeće na pijacama u Čeng Maiju ili Čeng Raiju pred odlazak u brda.