Trip Planner

Items Collected: 0

Plans Created: 0

Država

Tajland, jedini narod u jugoistočnoj Aziji koji nikada nije bio kolonizovan od strane evropskih sila, je ustavna monarhija čiji je aktuelni šef države Nj.V. Bhumibol Adulyadej. Ujedinjeno tajlandsko kraljevstvo postoji od sredine XIV veka, a Tajland je bio poznat kao Sijam do 1939. godine, kada je i zvanično postao Kraljevina Tajland.

Geografija

Tajland je 50. po veličini zemlja na svetu, skoro iste večine kao Španija. Smešten na samo 15 stepeni severno od ekvatora, Tajland ima tropsku klimu, a temperature se obično kreću od 19 do 38 stepeni Celzijusovih. Najviši vrh Tajlanda Doi Inthanon visok je 2565 m. Tajland pokriva 510 890 kvadratnih kilometara zemljišta i 2230 kvadratnih kilometara vode. Obala Tajlanda duga je 3219 km. Najdužu grancu Tajland deli sa Mianmarom (Burma) i ona se proteže u dužini od 1800 km.

Vreme

Vreme na Tajlandu je uglavnom toplo i vlažno: tipičano za lokaciju ove zemlje unutar tropskog podneblja. Uopšteno govoreći, klima na Tajlandu ima tri godišnja doba: "vrelu" sezonu, “kišnu” sezonu i "svežu" sezonu, mada tajlandska geografija omogućava posetiocima da pronađu odgovarajuće vreme negde u zemlji tokom cele godine.

Stanovništvo

Stanovništvo Tajlanda sastoji se od oko 65 miliona stanovnika, od kojih je većina etnički tajlandskog porekla, iako su narodi kineskog, indijskog, malajskog, monskog, kmerskog, burmanskog i laoskog porekla zastupljeni u različitoj meri. Oko 7 miliona građana živi u glavnom gradu Bangkoku, iako taj broj varira sezonski i inače ga je teško precizno izračunati.

Oblast

Tajland ima geografsku oblast od oko 514 000 kvadratnih kilometara (200 000 kvadratnih milja). Ovo čini Tajland gotovo ekvivalentnim po veličini sa Francuskom ili Teksasom.

Glavni grad

Bangkok

Narod

Velika većina (oko 80%) tajlandskih građana, kojih ima skoro 65 miliona, su etnički tajlandskog porekla. Ostali su prvenstveno pripadnici naroda kineskog, indijskog, malajskog, monskog, kmerskog, burmanskog, i laoskog porekla. Među 7 miliona građana koji žive u glavnom gradu Bangkoku postoji velika raznovrsnost u pogledu nacionalnosti, uključujući i veliki broj stanovnika koji su iseljenici iz svih delova sveta. Ostale geografske razlike stanovništva uključuju muslimansku većinu na jugu, u blizini granice sa Malezijom, kao i veliki broj etničkih grupa koje čine brdska plemena, kao što su Hmong i Karen, koji žive u severnim planinama.

Jezik

Više od 92% stanovništva govori tajlandskim jezikom ili nekim od njegovih regionalnih dijalekata. Dok je tajlandski jezik službeni jezik Tajlanda, usled kosmopolitskog glavnog grada i storene turističke infrastrukture, engleski se govori i razume u većem delu Tajlanda.

Religija

94,6% Tajlanđana su budisti 4.6% Tajlanđana su muslimani 0.7% Tajlanđana su hrišćani

Vlada

Tajland je ustavna monarhija, slična onoj u Engleskoj, gde je izabrani premijer ovlašćen da bude šef vlade, tajlandski kralj je šef države. Ustav Tajlanda dozvoljava narodu Tajlanda da demokratski izabere svoje lidere u vidu parlamenta, sa dvodomnim parlamentom koji se sastoji od Senata i Predstavničkog doma, kao i izvršne vlasti u rukama premijera. Pravosuđe, nadgledano od strane Vrhovnog suda, je ovlašćeno da deluje nezavisno od izvršne i zakonodavne vlasti.

Temperatura

Smešten na samo 15 stepeni severno od Ekvatora, Tajland ima tropsku klimu i temperature se obično kreću od 19 do 38 stepeni Celzijusovih.

Praznici

1. januar: Nova godina Februar-mart: Makha Bucha Dan - budistički praznik prilikom punog meseca četvrtog lunarnog meseca. 6. april: Chakri Dan sećanja - u znak poštovanja dinastije vladajuće kraljevske porodice. 13-15. april: Songran, proslava tajlandske nove godine. Maj: Ceremonija kraljevskog oranja - u čast sezone poljoprivrede, datum se određuje od strane kraljevskog astrologa. Maj: Visakha Bucha - budistički praznik prilikom punog meseca šestog lunarnog meseca. 1. maj: Praznik rada 5. maj: Dan Krunisanja - obeležavanje krunisanja sadašnjeg kralja Tajlanda. Jul: Asanha Bucha Dan - budistički praznik prilikom punog meseca osmog lunarnog meseca Vassa: početak budističkog velikog posta prilikom prvog opadanja meseca osmog lunarnog meseca. 12. avgust: Kraljičin rođendan - Majčin dan. 23. oktobar: Chulalongkorn Dan - poštovanje bivšeg kralja Tajlanda. 5 decembar: Kraljev rođendan - Dan Očeva. 10. decembar: Dan državnosti - slavi se povodom prvog ustava Kraljevine. 31 decembar: Nova Godina. Ostali važni praznici: Januar: Kineska Nova godina Novembar: Loy Kratong

Ekonomija

Ekonomija Tajlanda se oslanja na izvoz, što čini 60% od tajlandskog BDP-a (iznosi oko 200 milijardi američkih dolara). Ekonomija Tajlanda je druga po veličini u jugoistočnoj Aziji. Tajlandski izvoz odnosi se prvenstveno na poljoprivredne proizvode, uključujući ribu i pirinač (Tajland je najveći izvoznik pirinča na svetu), kao i na tekstil, gumu, automobile, kompjutere i druge elektronske uređaje, kao i nakit. Iako je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija u svetu, turizam obezbeđuje Tajlandu samo 7% BDP-a.

Rastojanje

Sidnej, Australija 4679,57 m. / 7530,84 km Tokio, Japan 2860,65 m. / 4603,65 km Peking, Kina 2294,22 m. / 3692,08 km Hong Kong 1071,22 m. / 1723,91 km Nju Delhi, Indija 1811.73 2915.63 km Dubai, UAE 3034.04 m. / 4882.68 km Rim, Italija 4882.68 m. / 8825.12 km Madrid, Španija 6322,51 m. / 10174,82 km Pariz, Francuska 5865,21 m. / 9438,89 km Berlin, Nemačka 5343,29 m. / 8598,95 km Stokholm, Švedska 5135 m. / 8263,76 km London, Velika Britanija 5919,32 m. / 9525,96 km Moskva, Rusija 4387,52 m. / 7060,83 km Njujork, SAD 8651,33 m. / 13922,59 km Los Anđeles, SAD 8260,17 m. / 13293,1 km Vankuver, Kanada 7331,48 m. / 11798,55 km.

Valuta

Valuta Tajlanda je tajlandski bat. Bat dolazi u obliku novčića i novčanica. Veličina tajlandske valute, novčića kao i novčanica, povećava se sa vrednošću i varira u boji...

Banke

Tajlandske banke su uglavnom otvorene od ponedeljka do petka, od 9:30 ujutru do 15:30 časova popodne, mada neke banke imaju kraće radno vreme subotom, dok su menjačnice otvorene znatno duže u Bangkoku, kao i na drugim turističkim destinacijama.

Pošta

Tajlandska poštanska služba je efikasana i pouzdana sa ograncima u većini velikih gradova širom kraljevstva. Tajlandske pošte su otvorene od ponedeljka do petka od 8 ujutru 16:30 časova popodne, a subotom i nedeljom od 9 ujutru do 13 časova popodne. Međutim, Centralna pošta u Bangkoku, koja se nalazi na Novom putu, otvorena je do 6 popodne od ponedeljka do petka, a subotom i nedeljmom od 9 do 13 časova. Sve tajlandske pošte su zatvorene tokomdržavnih praznika, mada većina velikih hotela može organizovati slanje pisama i paketa u vaše ime. Pored domaćih i međunarodnih poštanskih usluga, kopnenih i vazdušnih, standardnih i registrovanih, tajlandska poštanska služba takođe pruža usluge slanja telegrama.

Vreme

Standarno tajlandsko Vreme je GMT +7. Tajland ne poštuje pomeranje vremena.

Težine i mere

Tajland koristi metrički sistem za sve tegove i merenja, sa izuzetkom oblasti, što Tajlanđani dele na wa i rai.

Električna energija

Električne utičnice na Tajlandu su prilagođene za 220V na 50 obrtaja u sekundi, što znači da su kompatibilne sa aparatima iz Velike Britanije, ali ne i sa onima iz SAD i mnogih drugih zemalja. Dok većina računarskih kablova poseduje adaptere za napon, posetioci iz SAD i onih zemalja koje se ne drže 220/50 moraju da obezbede sebi adaptere da bi pokrenuli većinu drugih uređaja. Utičnice na Tajlandu uglavnom imaju ravna, dva račvasta čepa, mada neke imaju rupe sa okruglim krajevima. Nekolicina utičnica ima tri rupe, tako da je često potrebno da imate adapterr sa tri do dve raklje za korišćenje notebook računara na Tajlandu.

Smeštaj

Tajlandski hoteli su jedni od najboljih u svetu, bez obzira na to da li je reč o luksuznim spa odmaralištima sa pet zvezdica ili staromodnim bungalovima u porodičnom vlasništvu. Postoje hoteli na Tajlandu za svaku vrstu putnika i za svačiji budžet. Imajući ovo u vidu, najbolje cene su van sezone (maj - avgust), dok će najskuplji cene obično biti tokom sveže sezone (decembar - februar). Da li je vaš izbor privatan smeštaj kod lokalnih meštana, pansion u backpacker četvrti, bungalov na plaži ili hotel sa pet zvezdica na Tajlandu, spremite se za ništa manje nego najtoplije gostoprimstvo “zemlje osmeha”.

Telefon

Tajlandski telefonski sistem je moderan i rasprostranjen, uz sveobuhvatnu pokrivenost za mobilne telephone i pouzdane govornice koje se mogu naći širom kraljevstva. Kupiti polovni tajlandski telefon je jeftino i zgodno, takođe zvati iz Tajlanda preko javnih telefona je jednostavno uz telefonsku karticu koja je dostupna u većini prodavnica. Hitni brojevi često imaju tri ili četiri cifre, uključujući broj turističke policije, koji je 1155.