abt HeroBanner
O Tajlandu
Customs & Immigration

Po dolasku na Tajland, strani državljani moraju da imaju važeći pasoš koji važi još najmanje šest meseci, važeću tajlandski vizu i dokaz o daljem putovanju. Međutim, posetioci iz ASEAN ili zapadnih zemalja, uključujući i većinu evropskih, severnoameričkih i građana zemalja Komonvelta, ne moraju da imaju tajlandsku vizu za posete Tajlandu kraće od 30 dana. Njima će biti omogućen pristup kroz Tajlandsku imigraciju bez tajlandske vize za boravak ne duži od 30 dana. Nakon tog vremena, potrebno je produženje tajlandske vize iz imigracione kancelarije ili tajlandska viza iz ambasade ili konzulata izvan Tajlanda. Imigraciona politika može se menjati: potražite u tajlandskoj ambasadi ili Ministarstvo spoljnih poslova (www.mfa.go.th) najnovije informacije .

  Tajlandska carina omogućava posetiocima da uđu na Tajland sa ličnim stvarima, čija vrednost ne prelazi 80 000 bata, bez plaćanja uvoznih taksi sve dok: 1) predmeti su samo za ličnu ili profesionalnu upotrebu ; 2) količina robe je razumna; i 3) stavke nisu predmet ograničenja ili zabrana. Postoje ograničenja u pogledu količine alkohola i duvanskih proizvoda; samo sledeće količine mogu se uneti na Tajland bez plaćanja taksi:      * 250 grama cigara ili duvana za pušenje ili 200 cigareta      * 1 litar vina ili žestokog pića.

  Uprava carina Tajlanda odgovorna je za zaustavljanje ilegalnog transporta zabranjenih droga u i iz Tajlanda. Shodno tome, tajlandski carinici povremeno zatraže da pretraže torbe putnika. Ako nemate ništa da prijavite, jednostavno prođite kroz Zeleni kanal (Green Channel), zaustavivši se samo ako to od vas zatraži carinik. Ako imate šta da prijavite, trebalo bi predate carinski formular agentu Uprave carina Tajlanda u Crvenom kanalu (Red Channel), gde je naznačeno "goods to declare". Treba napomenuti da biljke i životinje, kao i proizvodi od njih napravljeni, mogu biti predmet ograničenja i karantina.

 

IAko želite da unesete ili da iznesete biljke ili biljne proizvode, preporučljivo je da kontaktirate Kancelariju za karantin biljaka za informacije o aktuelnim ograničenjima i propisima. Uvoz biljaka ili biljnih proizvoda: 66(0)2-134-0716/7 Izvoz biljaka ili biljnih proizvoda: 66(0)2-134-0501
 
Ako želite da unesete ili da iznesete životinje ili proizvode životinjskog porekla, preporučljivo je da kontaktirate Kancelariju za karantin životinja za informacije o aktuelnim ograničenjima i propisima. Uvoz životinja ili životinjskih proizvoda: 66(0)2-134-0636/7 Izvoz životinja ili životinjskih proizvoda: 66(0)2-134-7031/2

 

Međunarodne odlazne takse su sada uključene u cenu avio-karata prilikom njihove kupovine kod avio-kompanije ili turističkog agenta. Ne postoje zvanične domaće odlazne takse, premda su aerodromi u privatnom vlasništvu ili oni kojima upravljaju privatne firme, kao što je Koh Samui Airport, obračunavali malu domaću „odlaznu taksu“ u prošlosti i mogu još uvek to da čine, u zavisnosti od njihove aktuelne politike.