abt HeroBanner
O Tajlandu
Geography

Smešten u centralnom delu jugoistočne Azije, Tajland se nalazi u srcu regiona. Ako pogledamo kartu Tajlanda, videćemo da granice ove zemlje grubo podsećaju na konture glave slona: glavu i uši čine pretežno kontinentalne severne i istočne provincije, dok se trup proteže niz Malajsko poluostrvo, između Andamanskog mora i Tajlandskog zaliva.

Tajland ima više prirodnih granica sa susednim zemljama: planinski venac na granici sa Mianmarom (Burmom) na severu i zapadu; dugi tok reke Mekong, koji razdvaja Tajland od Laosa na severu i istoku; i reku Mekong i planine Dongrak, koje čine granicu ka Kambodži na istoku.

Sa površinom od oko 514 000 kvadratnih kilometara (200 000 kvadratnih milja), Tajland je 50. zemlja na svetu po veličini,  gotovo jednaka Španiji. Smešten na samo 15 stepeni severno od ekvatora, Tajland ima tropsku klimu i temperature se obično kreću od 19 do 38 C; monsunske kiše padaju pretežno od maja do jula, a svežije, suvo vreme nastupa u novembru i decembru. Iako se čitava zemlja nalazi u tropskoj oblasti, četiri glavne tajlandske regije se geografski razlikuju jedna od druge.

Duž zapadne granice Tajlanda sa Mianmarom, šumovite planine postaju sve više kako se protežu ka severu, a najviša među njima – Doi Inthanon dostiže visinu od 2 565 metara. U oblasti tajlandskih severnih vrhova ima dosta divljih životinja i tu su najhladnije zime u zemlji.

U severoistočnom delu Tajlanda, gde su kraljevina graniči sa Laosem na reci Mekong, nalazi se visoravan Korat, koja se proteže južno ka tajlandskoj granici sa Kambodžom. Severoistočni region Isan je najnaseljenija oblast Tajlanda (sa izuzetkom Bangkoka) i ima veliki broj zahuktalih pokrajinskih glavnih gradova.

U unutrašnjosti zemlje dominira Centralna visoravan, poznata kao "Činija pirinča Azije", kroz koju protiče reka Čao Praja, navodnjavajući prostrana pirinčana polja. Čao Praja zatim ulazi u zahuktalu prestonicu Bangkok pre nego što se ulije u Tajlandski zaliv.

Protežući se duž Malajskog poluostrva, vitki trup figurativnog slona razdvaja Andamansko more od Tajlandskog zaliva, obezbeđujući Tajlandu plaže i ostrva duž obala. Nekada su zaštićene uvale zemljouza Kra bile važne luke duž drevne, strateške trgovačke rute; danas su ostrva Puket i Koh Samui podjednako važna kao turističke destinacije, iako obe obale imaju i brojne istorijske znamenitosti, kao i nacionalne parkove, mesta na kojima se okupljaju divlje životinje, prelepe šume, vodopade i plaže.

Pored ovih prirodnih, geografskih regija, Tajland je podeljen na 76 administrativnih provincija, sa Bangkokom koji je politička, privredna, industrijska, obrazovna i zabavna prestonica zemlje.