abt HeroBanner
O Tajlandu
Language

Iako je zvanični tajlandski jezik u širokoj upotrebi na Tajlandu, mnogi Tajlanđani takođe govore i razumeju engleski, mada više u Bangkoku i glavnim turističkim područjima. Kako među posetiocima na Tajlandu ima mnogo Evropljana i drugih Azijata, Tajlanđani često govore i druge jezike u različitoj meri. Savlađivanje samog tajlandskog jezika predstavlja izazov, ali Tajlanđani će rado pomoći strancima da nauče nekoliko reči kako bi se lakše snašli. Ipak, engleski je obično zajednička valuta za kros-kulturalne razgovore jer Tajland ima posetioce iz čitavog sveta.

Sa tako mnogo posetilaca, tajlandski komunikacioni sistem ima puno osobina koje ga čine veoma pristupačnim za strance. Kad je reč o upotrebi telefona, moguće je dobiti tajlandsku SIM karticu na većini međunarodnih aerodroma, a mobilni telefoni za iznajmljivanje i SIM kartice lako su dostupni na destinacijama, uključujući Bangkok, Čeng Mai i Puket. Radnici u poštama uglavnom govore engleski u nekoj meri, a internet kafei širom Tajlanda imaju Skype slušalice, kako bi uslužili posetioce koji žele da komuniciraju sa prijateljima i porodicom kod kuće. Tajlandski sistem komunikacije je i moderan i zgodan za korišćenje od strane posetilaca.

 

Dok je tajlandski službeni jezik Tajlanda, moglo bi se reći da je engleski nezvanični drugi jezik. Pošto su turisti i poslovni posetioci iz celog sveta putovali na Tajland, engleski je prirodno postao zajednička jezička valuta, iako su mnogi od tih posetilaca naučili da govore tajlandski. Shodno tome, centri gde ima mnogo stranaca, kao što su Bangkok, Čeng Mai i ostrva, imaju dosta ljudi koji govore i tajlandski i engleski prilično dobro.

Ipak, posetioci mogu imati poteškoća prilikom usvajanja tajlandskog jezika jer se znatno razlikuje od mnogih stranih jezika. Tajlandski jezik ima pet tonova: visok, srednji, nizak, rastući i opadajući, a svaki od njih menja značenje pojedinih “reči”. Posetioci koji nisu upoznati sa tonskim jezicima često imaju poteškoće prilikom izgovaranja čak i najosnovnijih pojmova kad uče da govore tajlandski, ali uz praksu će uvideti da Tajlanđani uživaju da im pomažu kod izgovora reči iz tajlandskog jezika.

Pisani tajlandski jezik zasnovan je na pismu usvojenom od Kmera iz Kambodže, a smatra se da je postao standardizovan tokom vladavine kralja Ramkhamhaenga u Sukotai periodu. Tajlandski alfabet sastoji se od 44 suglasnika, 18 vokala i 4 diftonga - dvoglasnih (tonskih) oznaka. Učiti da čitate tajlandski može biti komplikovanije nego učiti da ga govorite pošto izgovor pisanih reči ne prati direktnu progresiju slova i u pisanom tajlandskom jeziku ne koriste se razmaci između reči. Srećom, putokazi su ispisani i na tajlandskom i na engleskom jeziku, a brojne turističke zone nude mape, jelovnike i drugu literaturu i na tajlandskom i na raznim drugim stranim jezicima.

Jedan od problema koji se javljaju kod stranaca kad pokušaju da izgovore reči tajlandskog izazvan je transliteracijom tajlandskih reči u latinske karaktere. Očigledan primer bi bio ostrvo Puket, koje se na engleskom piše Phuket, a izgovara "poo-ket" umesto "foo-ket", kao što bi se inače izgovaralo na engleskom. Osim toga, ne postoji zvaničan standard za transliteraciju, pa su mnoge tajlandske reči različito ispisane na različitim mapama i uličnim znacima (čak i BTS Skytrain ima i Chitlom i Chidlom stanicu).

Pored toga, dok većina Tajlanđana govori i razume centralni tajlandski dijalekat, postoje različiti regionalni dijalekti, uključujući i one u južnom i severoistočnom Tajlandu, od kojih je ovaj drugi u suštini samo lao jezik (pošto je većina stanovništva laoskog porekla). U severnom Tajlandu, u kojem su postojala nezavisna kraljevstva Lan Na i Čeng Mai u periodu 1259-1939, lokalno stanovništvo još uvek govori posebnim dijalektom tajlandskog, ali svi oni govore i centralni tajlandski. Sve varijante tajlandskog koriste isti alfabet.

 

Komunikacione mreže na Tajlandu su lake i zgodne za korišćenje za strance. Tajland ima brojne javne govornice, mobilne telefone posetioci mogu lako nabaviti, internet kafei i usluge bežičnog internet su rasprostranjene, a postoji i pošta u svakom većem gradu u kraljevstvu. Od telefona do interneta, komunikacione mreže na Tajlandu omogućavaju posetiocima da lako ostanu u kontaktu.

 

Telefonski sistem na Tajlandu je i moderan i rasprostranjen, sa pouzdanim govornicama širom kraljevstva, dok mobilna telefonija pokriva sve osim najudaljenijih ostrva. Osim toga, kupovina polovnog tajlandskog telefona i SIM kartice je i jeftina i jednostavana, a internet kafei u većini gradskih sredina i svim turističkim centrima imaju instaliran Skype na javnim računarima.

Ako koristite tajlandski telefon da zovete kuću ili pozivate Tajland iz inostranstva, i jedno i drugo je prilično lako. Međunarodni pozivni broj Tajlanda za pozive iz inostranstva je +66, a kod za pozivanje drugih zemalja sa tajlandskog telefona je 001, nakon čega sledi pozivni broj zemlje koju zovete (iako drugi provajderi za međunarodne razgovore dozvoljavaju da birate 007, 008, ili 009 umesto 001, ali po različitim, obično višim cenama). Pomoć međunarodnog operatera dostupna je pozivanjem broja 110.

Kada pozivate Tajland iz inostranstva ili pozivate tajlandski broj iz samog Tajlanda, postoji mala razlika. Brojevi telefona na Tajlandu počinju pozivnim brojem za područje/grad ili prefiksom mobilnog telefona, koji se ne koristi uvek kada se zove iz inostranstva; na primer, pozivni broj za grad Bangkok je (0)2, za Čeng Mai je (0)53, a prefiks za mobilne telefone je (0)8. Kada pozivate sa tajlandskog telefona, pozivni broj obuhvata 0, dok oni koji zovu iz inostranstva ne bi trebalo da okreću 0. Shodno tome, poziv iz inostranstva za Bangkok bio bi +66-2 ..., dok poziv iz Tajlanda počinje sa 02...

Hitna brojevi često imaju tri ili četiri cifre, uključujući turističku policiju, čiji je broj 1155.

 

Govornice na kojima se koristi metalni novac dostupne su širom zemlje, a telefoniranje košta oko 1 bat po minutu za lokalne pozive. Telefoni kod kojih se koriste ili pripaid telefonske kartice ili (ređe) kreditne kartice takođe su lako dostupni, posebno u velikim gradskim i turističkim oblastima; telefoniranje ovim putem ima različite cene, ali može koštati i do 18 bata (.50 dolara) po minutu. Prepaid telefonske kartice, koje su generalno dostupne u vrednosti od 300 bata (malo manje od 10 američkih dolara), mogu se nabaviti u radnjama kao što su “7-11”, a telefoni koji prihvataju ove kartice obojeni su žutom bojom i obično nisu daleko od lokalne “7-11” radnje. Javni telefoni koji naplaćuju po minutu za domaće i inostrane pozive su takođe dostupni u poštama širom kraljevstva.

 

Pokrivenost signalom mobilne telefonije na Tajlandu je velika, sa prijemom u svim oblastima osim na najudaljenijim ostrvima i u izolovanim planinskim regionima. Mnogi inostrani mobilni telefoni će raditi na Tajlandu, pod uslovom da su GSM kompatibilni, pošto Tajland ima GSM 900 i 1800 mreže. Iako može biti zgodno da prijatelji i porodica mogu da vas zovu na vaš "kućni" broj, primanje i upućivanje poziva će verovatno biti prilično skupo. Ako vaš mobilni telefon ima prorez za umetanje SIM kartice, takve kartice se mogu nabaviti za nekoliko dolara ili na aerodromu ili u IT radnjama širom zemlje. Ove SIM kartice se mogu dopuniti putem pripaid telefonskih kartica koje se prodaju u brojnim prodavnicama u zemlji. Ako vaš telefon nema prorez za SIM karticu, tajlandski mobilni telefon se može nabaviti na aerodromu po razumnoj ceni ili se jeftin novi ili polovni mobilni telefon može može lako naći na lokacijama kao što je MBK tržni centar u Bangkoku.